Calendarul zilei de 8 Decembrie

8 decembrie in istorieCalendarul zilei de 8 Decembrie

Decembrie
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29
30
31Evenimente si sarbatori

*In calendarul ortodox: Cuviosii Patapie si Sofronie; Sf. Apostoli: Tihic, Cezar si Onisifor.
*In calendarul romano-catolic: Neprihanita Zamislire a Sf. Fecioare Maria.
*In calendarul greco-catolic: Sf. Patapiu.
*Ziua Constitutiei Romaniei.
1765Americanul Eli Whitney a inventat daracul pentru bumbac, care a revolutionat dezvoltarea industriei de prelucrare a acestei materii prime.
1832A aparut la Bucuresti, sub conducerea lui Ion Heliade Radulescu, primul numar din "Buletin, gazeta administrativa", primul periodic romanesc oficial, actualul "Monitor Oficial" al Romaniei.
1846Inaugurarea localului Bibliotecii Romane din Paris, care va deveni si sediul "Societatii studentilor romani".
1854Papa Pius al IX-lea a decretat dogma fundamentala despre Neprihanita Zamislire referitor la Fecioara Maria.
1858La Lourdes in sudul Frantei are loc o succesiune de 18 aparitii ale Sfintei Fecioare Maria in prezenta adolescentei de doar 14 ani sfanta Bernadette Suobirous 1844 - 1879.
1869Primul Conciliu al Vaticanului proclama dogma infailibilitatii papei si inspiratia divina incontestabila a Sfintei Scripturi.
1904Romania semneaza, la Haga, alaturi de alte 24 de state, Conventia internationala asupra regimului vaselor Crucii Rosii pe timp de razboi.
1905Papa Pius al X-lea introduce primirea sf. impartasanii zilnice si a Primei Sfinte Impartasanii la copiii de rit romano-catolic de pretutindeni, ajunsi la varsta intelegerii (la 7 ani); publica si catehismul (sinteza invataturilor catolice) care ii poarta numele, in vederea instruirii eficiente a acestora.
1921Inaugurarea Operei Romane din Bucuresti cu spectacolul "Lohengrin", de Richard Wagner, traducerea lui St.O.Iosif, dirijor George Enescu, in regia lui Adalbert Markowsky.
1925Infiintarea Institutului de Statistica Generala.
1928Este transmisa la Radio Romania prima conferinta adresata femeilor.
1941Al Doilea Razboi Mondial: Canada si Noua Zeelanda declara razboi Romaniei, SUA declara razboi Japoniei, Wiktor Alter si Henryk Erlich, politicieni polonezi socialisti cu origini evreiesti sunt arestati si acuzati de spionaj de catre URSS. In ciuda protestelor Aliatilor, vor fi ulterior executati.
1945Mark Ethridge, editor la "Luisvill Courier-Journal" si profesorul C.E. Block intocmesc la sugestia Secretarului de stat american Byrnes, un raport referitor la situatia politica din Romania si Bulgaria. Rapoartele, nepublicate in SUA, confirma ca la Bucuresti, guvernul era dominat de comunisti, contrar mentiunilor intelegerii de la Ialta.
1955Crearea drapelului european (un cerc format din 12 stele de aur pe un fond albastru), simbol al uniunii popoarelor Europei. Incepand din mai 1986, drapelul european, al Consiliului Europei, este totodata si emblema oficiala a Uniunii Europene.
1974Grecia opteaza, prin referendum, pentru republica si abolirea monarhiei, care fusese instituita in 1832; la 16 iunie 1975 va fi votata o noua constitutie.
1976Formatia "The Eagles" lanseaza unul din cele mai bine vandute albume, Hotel California.
1991A fost aprobata prin referendum national noua Constitutie a Romaniei, adoptata de Adunarea Constituanta la 21 noiembrie 1991; elaborarea, dezbaterea si adoptarea Constitutiei au durat un an si jumatate.
1991Primele alegeri Prezidentiale in Republica Moldova. Presedinte al Republicii este ales Mircea Snegur.
1995Premierul rus, Viktor Cernomardin si seful guvernului cecen, Doku Zavgaev, semneaza un acord ce consfinteste apartenenta Ceceniei la Rusia. Cecenia primeste o relativa autonomie in domeniul relatiilor economice si culturale.

Calendarul zilei: 8 decembrie

Bijuteria de lux Papillon Construct