Calendarul zilei din luna Octombrie

octombrie in istorie



Calendarul zilei din luna Octombrie

Octombrie
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29
30
31


Luna octombrie

     Octombrie este a zecea luna a anului in calendarul Gregorian si una dintre cele sapte luni gregoriene cu o durata de 31 de zile. Luna octombrie mai este denumita si brumarel deoarece de acum incepe a bruma.
     Octombrie incepe din punct de vedere astrologic cu soarele in semnul Balantei si sfarseste in semnul Scorpionului. Din punct de vedere astronomic, luna octombrie incepe cu soarele in constelatia Fecioarei si se sfarseste cu soarele in constelatia Balantei.
     Numele lunii octombrie in latina October vine de la cuvantul latinesc octo, opt, pentru ca luna octombrie era a opta luna in calendarul roman. Grecii numeau luna octombrie Pyanopsion.
     In traditia populara venirea lunii octombrie anunta venirea sezonului rece, iar lucrarile din aceasta perioada vizeaza pregatirea pentru iarna, frunzele pomilor se ingalbenesc si cad repede, acesta este un semn ca anul ce urmeaza va fi roditor. Daca ploua mult in octombrie, va fi vant puternic in decembrie, daca in octombrie cade multa bruma si zapada, luna ianuarie va fi moale si calduta, daca in octombrie si noiembrie este multa ploaie, poti astepta in decembrie mari vanturi, cu cat frunzele arborilor cad mai curand, cu atat mai roditor va fi anul urmator, gerul si frigul din octombrie imblanzeste pe ianuarie si Faur, lumina de miazanoapte aduce curand ger mare, daca soarecii de camp, se trag catre sat, iarna e aproape, daca arborii tin frunza mult, iarna e departe, dar va fi grea, si la anul vor fi multe omide, sunt semne de iarna usoara cand o bubui in luna lui octombrie si noiembrie, vantul de octombrie este vant bogat, daca in octombrie este multa ceata, atunci va fi multa zapada in decembrie.
Calendarul lunii octombrie      Sfanta Cuvioasa Parascheva: este celebrata pe 14 octombrie, zi in care la sate, se face asa zisa "Ingropare a verii". Se face o masa comuna la biserica, cu bucate multe si alese, dar multi gospodari postesc cu desavarsire in aceasta zi, pe care poporul o numeste si Vinerea Mare, indiferent in ce zi cade aceasta sarbatoare, caci se spune ca Sfanta a fost chinuita de pagani intr-o zi de vineri. Nu se mananca nuci sau alte poame care au cruce, in aceasta zi. Superstitia spune ca daca toamna nu ploua pana la Cuvioasa Parascheva, atunci se pune iarna curand. Cum va fi aceasta zi, asa va fi mereu pana la Sfantul Dumitru, in dimineata acestei zile, ciobanii cauta sa vada cum s-au culcat oile, daca stau gramada, iarna va fi grea, daca stau imprastiate, va fi usoara. Din aceasta zi, pana la 27 octombrie nu e bine sa se semene secara, caci e primejdie de moarte pentru semanator.
     Ziua Lupului sau Lucinul (18 octombrie): in aceasta zi e rau de lupi si se spune ca Lucinul se tine tot de vite, ca sa nu se stinga de boale.
     Ajunul Sfantului Dumitru (25 octombrie): sarbatoare cu caracter funerar in care se fac: pomeni, ruguri si veghea rituala. Tot acum se face si "focul lui Samedru" superstitia care cere sa sara copiii peste foc ca sa fie sanatosi tot anul. Cand focul este aproape stins, fiecare gospodar ia cate un taciune, care este aruncat apoi in livada, pentru ca pomii sa rodeasca si in anul care vine.
     Sfantul Dumitru: sarbatoare celebrata la 26 octombrie fiind asociata cu moartea naturii, cu apropierea iernii si a frigului. Sfantul Dumitru este patronul pastorilor si garantul soroacelor, in aceasta zi incepe "Vara Samedrului" care dureaza patru zile. Aceasta zi este denumita popular ziua soroacelor deoarece pe vremuri se refaceau contractele de inchiriere si chiriasii se mutau, tot acum se impart oile.
     Sfantul Dumitru Basarabov: sarbatoare celebrata la data de 27 octombrie denumita si Caii lui Samedru, sau Filip Schiopul. Aceasta sarbatoare este pastrata cu sfintenie de locuitorii satelor deoarece se crede ca cei ce tin sarbatoarea sunt feriti de lupi, le este pastrata inima curata si buna fara a se cainii inima oamenilor. Mai exista o alta superstitie care spune ca privighetoarea este aparata de capuse, de catre Cainii lui Samedru.
     Octombrie incepe in aceeasi zi a saptamanii ca si Ianuarie cu exceptia anilor bisecti.


Calendarul zilei: octombrie

Bijuteria de lux Papillon Construct