Calendarul zilei din luna Septembrie

septembrie in istorie



Calendarul zilei din luna Septembrie

Septembrie
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29
30


Luna septembrie

     Septembrie este o luna noua a anului in calendarul Gregorian si una dintre cele patru luni gregoriene cu o durata de 30 de zile. Luna septembrie mai este denumita si: rapciune, rapciuni, vinimeriu, viniceriu, vinitel, luna vinului deoarece incepe culesul si stoarcerea strugurilor pentru vin.Septembrie incepe din punct de vedere astrologic cu soarele in semnul Fecioarei si sfarseste in semnul Balantei.
     Din punct de vedere astronomic, luna septembrie incepe cu soarele in constelatia Leului si se sfarseste cu soarele in constelatia Fecioarei.
     Numele lunii septembrie in latina: September vine de la cuvantul latinesc septem, sapte, pentru ca luna septembrie era a saptea luna in calendarul roman. Grecii numeau luna septembrie Boedromion.
     In traditia romaneasca, luna septembrie reprezinta un moment de cotitura in ceea ce privesc fenomenele meteorologice si activitatile gospodaresti, deoarece ploile si frigul se pot instala de acum oricand, iar strangerea recoltelor capata intaietate in fata celorlalte activitati desfasurate pe langa casa. Este luna cea mai importanta pentru cei care au trudit pamantul, acum fiind culese roadele muncii de peste an. Septembrie se afla la hotarul dintre moarte si renastere, inchizand un ciclu si deschizand drumul pregatirilor pentru o noua viata.
     Conform traditiilor populare se spune ca daca rapciune este cald atunci brumarel este rece si umed, tunetul din septembrie vesteste neaua multa in Faur si an manos, ducerea timpurie a randunelelor inseamna ca si iarna se va pune iute, vantul de septembrie aduce bunastare deoarece este vant bogat, daca infloresc scaietii in septembrie, atunci va fi toamna frumoasa.
Calendarul lunii septembrie      Indictionul: aceasta sarbatoare are loc la 1 septembrie si reprezinta inceputul Anului Nou bisericesc. La sate, aceasta zi se tine pentru roadele pamantului, este zi de hram, spunandu-se ca, dupa cum este aceasta zi, asa este tot anul. Daca dimineata este ploioasa, va fi primavara ploioasa; daca la amiaza este frumos, va fi anul bun, daca toata ziua este ploaie sau soare, tot anul va fi ploios sau secetos, daca ziua este posomorata, toamna va fi rea si oamenii nu-si vor putea strange recoltele, daca va tuna in aceasta zi, va fi toamna lunga.
     Santamarie Mica: acum se sarbatoreste Nasterea Maicii Domnului, ziua este numita in popor Santamarie Mica si este perioada care marcheaza sfarsitul verii si inceputul toamnei. In aceasta zi se fac praznice pentru raposati, iar cei fara de copii se spune ca trebuie sa mearga la biserica, sa se roage pentru a primi si ei prunci, cum au primit sfintii Ioachim si Ana. O zi inainte si una dupa aceasta zi, se zice ca sunt Cercurile Sfintei Marii, superstitia spune ca cine lucreaza in Cercurile Sfintei Marii va suferi de lovituri. Gospodinei care lucreaza acum i se va varsa oala ce fierbe pe foc si-i va arde copilul. Batranii din popor spun ca in aceasta luna pamantul se inchide pentru serpi si gaze, randunelele pleaca spre locurile de iernare, iar oamenii schimba palaria cu caciula. Tot acum se culeg ultimele plante medicinale, care se usuca la soare si se pun in saculeti pentru leacurile preparate in iarna.
     Inaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie): este sarbatoarea care reprezinta momentul cand pamantul se inchide in preajma iernii, luand cu sine insectele, serpii si plantele care au fost lasate la lumina de cu primavara, pe plan simbolic, aceasta zi atrage interdictia consumarii alimentelor care poarta crucea : usturoi, nuca, peste sau altele. In aceasta zi, numita si Carstovul viilor, e bine sa se cheme preotul la vii si pivnite si sa se inceapa culesul viilor. In aceasta zi superstitia numita strugurele lui Dumnezeuv spune ca ultimul butuc de vie nu se culege, strugurii fiind lasati ca ofranda lui Dumnezeu sau pasarilor cerului. Tot de Ziua Crucii flacaii isi pun in buzunare busuioc, ca sa-l joace la hora si sa le poarte noroc, sa fuga rautatile de la ei si sa ii incununeze cinstea. Se spune ca florile si verdeata de pe crucea sfintita la biserica sunt bune pentru spalatul pe cap si pentru feritul casei de tunet si fulger, daca sunt puse la streasina.
     Rapciune: este Macinica Foca (22 septembrie), a treia sarbatoare a sfantului Foca, nume asociat in cultura populara cu focul devastator pe care-l poate trimite. In aceasta zi nu se lucreaza de teama focului.
     Teclele Berbecilor: sarbatoare de toamna (4 septembrie) consacrata lupilor, sarbatoare tinuta cu strasnicie deoarece in traditia populara se crede ca cei ce nu tin aceasta sarbatoare vor avea necazuri cauzate de lupi care pot da iama la berbeci si oi sau de foc.
Nunta oilor: ziua este numita Vara lui Mioi (29 septembrie) cand se slobozesc arietii ( berbecii ) in turma de oi pentru reproducere. Se spune ca daca in padure cade ghinda inainte de San-Mioi, iarna se apropie vijelios.
     Septembrie incepe in aceeasi zi a saptamanii ca si Decembrie, in fiecare an. Pe 23 septembrie este echinoctiul de toamna, cand ziua este egala cu noaptea.


Calendarul zilei: septembrie

Bijuteria de lux Papillon Construct