Calendarul zilei din luna August

august in istorie



Calendarul zilei din luna August

August
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29
30
31


Luna august

     August este a opta luna a anului in calendarul Gregorian si una dintre cele sapte luni gregoriene cu o durata de 31 de zile. Luna august mai este denumita si: augustru, maselar, gustar, secerar, agust, aust, ogust, gustea, secerar, macavei - cap de post.
     Din punct de vedere astrologic luna august incepe cu soarele in semnul Leului si sfarseste in semnul Fecioarei. Din punct de vedere astronomic, luna august incepe cu soarele in constelatia Racului si se sfarseste cu soarele in constelatia Leului.
     Numele lunii august vine de la numele primului imparat roman, Cezar August, aceasta luna are 31 de zile, pentru ca Cezar August a dorit ca luna august sa aiba tot atatea zile cate are luna lui Iulius Cezar, luna iulie. Inainte, luna august se numea in latina Sextilis pentru ca era a sasea luna in calendarul roman, calendar care incepea cu luna martie. Grecii numeau luna august Metageitnion.
Conform traditiilor populare daca in aceasta luna va fi negura pe livezi si rauri dupa apunerea soarelui, inseamna timp bun statornic, ploaia din august subtie vinul, vanturile de miazanoapte aduc timp statornic, cand sunt alune multe, inseamna iarna grea pe viitor, daca in august nu e caldura, atunci raman fructele necoapte, se spune ca in aceasta luna pleaca cocorii in siruri si randunelele in stoluri.
     Luna august are in cursul sau o seama de sarbatori, insotite de un intreg alai de obiceiuri si superstitii, aceasta incepe cu doua saptamani de post, postul Adormirii Maicii Domnului, care se socoteste a fi tot atat de mare ca postul de dinaintea Pastelui, din care se zice ca este chiar rupt. Se spune ca Postul Pastelui tinea noua saptamani, dar oamenii intrau in primavara prea slabiti si, de aceea, s-au rupt doua saptamani din el si s-au pus inaintea Santa-Mariei Mari, cand e belsug de legume si zarzavaturi.
Calendarul lunii august      Macaveiul ursului sau Impuiatul ursilor: este o sarbatoare care incepe aceasta luna si este respectata de gospodari pentru a le fi protejate vitele si oile de ursi. La Macavei se spune ca "se-nvarte frunza-n tei" si nu e bine sa se mai culeaga teiul. In aceasta zi nu se lucreaza, nu se mulg nici vacile, doar se slobod viteii sa suga si, atunci se spune ca este Pastele viteilor.
     Obrejenia sau Pobrejenia: se sarbatoreste in 6 august este ziua schimbarii vestmintelor si despartirea de vara, traditia populara spune ca acum natura incepe sa-si schimbe vestmantul si, incet-incet, se pregateste de toamna. Pasarile migratoare se pregatesc si ele de plecare, iar gazele si taratoarele incep sa intre in pamant, la adapost de vremea rece. La aceasta sarbatoare, se spune ca toti oamenii au obligatia de a se impaca unii cu altii, daca au fost certati. Berzele pleaca spre tari mai calde, oamenii nu trebuie sa plece acum in calatorie, pentru ca, se spune, vor rataci drumul de intoarcere. De Pobrejenie se duc strugurii la biserica pentru a fi sfintiti si tot acum se culeg si ultimele plante de leac. Superstitia spune ca daca, in perioada Postului Adormirii Maicii Domnului cand cade Pobrejenia, ploua mult, inseamna ca iarna ce urmeaza va fi bogata in ninsori. Despre oamenii care nu-si vedeau umbra capului la rasaritul soarelui in dimineata zilei de Pobrejenie, se spunea ca vor muri pana la sfarsitul anului. Copiii certati, in ziua de 6 august, se spune ca vor fi mustrati tot timpul anului. Cei care nu tin Pobrejenia, vor fi uscati si galbejiti, ca florile ce incep sa se ofileasca din aceasta zi. Nu e bine sa te mai scalzi in apele repezi de munte, ca apele se racesc, iar cerbii vin si le spurca. Cine spala rufe de Pobrejenie, va fi napadit de paduchi si plosnite. Femeile ce poarta prunci, de vor tine aceasta zi, vor avea nastere usoara. Si, in sfarsit, se crede ca aceasta este una dintre acele zile sfinte in care se deschid Cerurile, iar cei alesi de Dumnezeu, pot vedea Portile Raiului.
     Ziua Adormirii Maicii Domnului; sarbatorita pe 15 august este numita in popor Sfanta Maria Mare si este o zi de hotar a lunii august. Acum se tocmesc pandarii pentru vii si se leaga, prin magie, ciocul pasarilor pentru a nu prada viile. Se spune ca planta numita "palma Maicii Domnului", culeasa in aceasta zi, fiarta si folosita la scaldatoare apara de boli. Pe vremuri, obiceiul era ca barbatii sa poarte caciula intre Santamarie si Sangiorz, iar cei care uitau sa schimbe palaria cu caciula, la Sfanta Maria Mare, erau strigati cu zicala "A venit Santamarie/Te-ai... in palarie !". Doar in aceasta zi speciala, se mai pot culege flori de camp si flori de leac, care se pun la icoana Preacuratei, apoi sunt bune de leacuri si descantece. Superstitia spune ca daca infloresc trandafirii la Sfanta Maria, va fi o toamna lunga.
     Vartolomeii: superstitia spune ca din aceasta zi cucul inceteaza sa mai cante. In popor se spune ca "se suceste ziua, ca puiul in gaoace", ziua da inapoi si creste noaptea. Superstitia spune ca orice presupune invartire, sucire, nu trebuie savarsit in aceasta zi, nu se toarce, nu se trage la tocila, nu se face mamaliga. Acum este sarbatoarea oilor si ele nu trebuie sa capete ameteala, sa capieze.
     Taierea Capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul: aduce superstitia ca nu este bine sa fie taiat tot ce este rotund, fie legume sau fructe sau paine, se mai spune ca trebuie sa te feresti a manca poama rosie, curechi rosu sau fiertura rosie, aluzie la sangele sfantului.
     August incepe in aceeasi zi a saptamanii ca si Februarie in anii bisecti.



Calendarul zilei: august

Bijuteria de lux Papillon Construct