Calendarul zilei din luna Ianuarie

ianuarie in istorie



Calendarul zilei din luna Ianuarie

Ianuarie
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29
30
31


Luna ianuarie

     Ianuarie este prima luna a anului in calendarul Gregorian si una dintre cele sapte luni gregoriene cu o durata de 31 de zile. Aceasta luna mai este denumita si: gerar, ienaiu, genarie, ghenarie, ghenare, calindariu, carindariu, carindar (inceputul colindelor) sau gerariu.
     Ianuarie incepe din punct de vedere astrologic cu soarele in semnul Capricornului si sfarseste in semnul Varsatorului. Din punct de vedere astronomic, luna ianuarie incepe cu soarele in constelatia Sagetatorului si se sfarseste cu soarele in constelatia Capricornului.
     Prima luna a anului romanii au hotarat sa i-o inchine zeului Ianus, numele caruia vine de la cuvantul "ianua" (usa, poarta). Ianus, deci, era zeul usilor, un deschizator si inchizator de porti, un zeu al inceputurilor. Cu inceputul diviziunii cronologice a anului in 12 subdiviziuni, Ianus a capatat o functie adaugatoare - deschizator al anului. Zeul Ianus in mitologia romana, era un zeu cu doua fete, care privesc in directii diferite, una inainte, una inapoi, insemnand inceputul si sfarsitul, dar si cele doua ipostaze ale timpului: trecutul si prezentul, respectiv anul care s-a incheiat, anul care incepe. Ianus era pazitor al portilor, fiind totodata desemnat ca zeu a tot ceea ce inseamna trecere, drum, tranzitie.
     Luna Ianuarie a fost introdusa in calendarul roman in jurul anului 700 i.Hr. Pana atunci anul avea doar zece luni (304 zile). Grecii numeau luna ianuarie Camelion. Forma slavona - Ghenari - o intalnim in cronicele lui Gr.Ureche, M.Costin, I.Neculce, alti cronicari moldoveni si in diferite documente oficiale din trecut.
Calendarul lunii ianuarie      In traditia populara romaneasca, luna ianuarie este denumita "Gerar". Conform traditiei crestine, se spune ca in luna lui "Gerar" cerurile sunt deschise si de asemenea luna marcheaza inceputul unui nou an sugerand trecerea spre o alta etapa a vietii. Tot conform traditiei tarani spun ca daca luna lui ianuarie este cu moina, apoi primavara va fi friguroasa si vara calduroasa, daca ianuarie e moale, atunci greul vine in februarie, daca ianuarie este o luna calda nu va fi an manos, daca luna ianuarie este uscata si geroasa in luna februarie va ninge din belsug, daca norii merg spre miazazi, urmeaza frig, pe cand daca merg spre miazanoapte urmeaza caldura, daca in ianuarie este frig, va fi cald in iulie, daca picura de la stresini, adica este vreme moale si se topeste zapada in prima saptamana dupa Anul Nou, atunci vara poamele vor fi viermanoase, pe cand daca sunt sloiuri mari la strasini, vor fi mari si cu rod bogat culturile de porumb de peste an, daca in ianuarie e ger atunci va fi vara secetoasa si calduroasa, iar daca in luna aceasta va fi vremea domoala, vara va fi ploioasa, daca primele douasprezece zile din an sunt seci, cu ger, celelalte douasprezece zile cu omat, atunci vara vor fi tot cate douasprezece zile de seceta si douasprezece zile ploioase."
     Sarbatorile lunii ianuarie din traditia poporului roman cuprind obiceiuri si practici specifice inceputului de an prin care oamenii spera sa obtina, prin diferite practici magice, prosperitate, sanatate, liniste si pace.
     Semanatul: in dimineata Anului Nou, copiii umbla cu semanatul, aruncand graunte prin casele oamenilor.
     Malanca: o sarbatoare care se bucura de mare popularitate mai ales in localitatile de nord ale Moldovei, aceasta include haituri, melodii frumoase, personaje, ce intruchipeaza voievozi, capitani, ciobani, tarani. Colina "Malancai" este destinata fetelor mari si cantata de flacai sub acompanimentul unui instrument muzical. O legenda populara spune ca in timpurile de demult o grecoaica tanara si frumoasa ca o floare de camp, numita Melanea, urma sa fie data in casatorie unui grec bogat, dar urat si batran. Un tanar voinic si frumos ca un soare din nordul Moldovei, indragostindu-se de grecoaica, a furat-o si, de atunci, in ajunul Anului Nou, grecii si moldovenii ii cauta impreuna pe tinerii insuratei: grecii - ca sa-si intoarca mireasa acasa, moldovenii - ca sa-i adreseze urari de bine si sa jucam la nunta lor.
     Capra: un personaj mascat cu cap de capra, bou sau cerb, confectionat din lemn si avand corpul invelit cu un cojoc intors pe dos sau un covor inflorat, danseaza si executa figuri comice insotite de strigaturi ale flacailor si acompaniat la fluier sau cobza.
     Sorcova: grupuri de copii colinda din casa in casa si felicita gospodarii satelor, oraselor. Unul din uratori trebuie sa loveasca usor pe umar pe cei felicitati cu o ramura de pom, impodobita cu busuioc, flori si panglici de hartie colorata.
     Ianuarie incepe cu aceeasi zi a saptamanii ca si Octombrie intr-un an obisnuit si ca Aprilie si Iulie intr-un an bisect.


Calendarul zilei: ianuarie

Bijuteria de lux Papillon Construct