Calendarul zilei de 17 Decembrie

17 decembrie in istorieCalendarul zilei de 17 Decembrie

Decembrie
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29
30
31Evenimente si sarbatori

*In calendarul ortodox: Sf. Prooroc Daniel si Sfintii trei tineri: Anania, Azaria si Misail.
*In calendarul greco-catolic: Sf. Lazar din Betania; Olimpia R.
*In calendarul romano-catolic: Ss Daniel, Anania, Azaria si Misael.
1851Infiintarea Conservatorului de muzica din Bucuresti (reinfiintat in 1864), din initiativa lui Andrei Wachmann si a lui Ludovic Wiest.
1863Domnitorul Alexandru Ioan Cuza promulga "Legea secularizarii averilor manastiresti"; in urma aplicarii ei, 25% din teritoriul tarii devenea patrimoniul statului.
1890Este infiintata, la Bucuresti, "Liga pentru unitatea culturala a tuturor romanilor", care va duce o bogata activitate culturala si politica pentru intarirea unitatii romanilor din Romania si Transilvania. La inceputul secolului al XX-lea activau in Liga: Take Ionescu, Octavian Goga, V.A.Urechia. In 1914 isi schimba titulatura in "Liga pentru unitatea politica a tuturor romanilor".
1903A avut loc in Kitty Hawk, statul american Carolina de Nord, primul zbor cu un aparat mai greu decat aerul, realizat dupa planurile fratilor Orville si Wilbur Wright. Durata zborului a fost de 12 secunde, timp in care a parcurs 37 de metri, la o inaltime de circa 10 metri.
1909Este adoptata de catre Camera Deputatilor "Legea privind sindicatele functionarilor statului", care interzicea dreptul de asociere si de greva tuturor salariatilor statului, ai judetelor si comunelor.
1938Premiera piesei "Jocul de-a vacanta" de Mihail Sebastian, la Teatrul de Comedie din Bucuresti, in regia lui Sica Alexandrescu; din distributie au facut parte V. Maximilian si George Vraca.
1942Al doilea razboi mondial: Guvernele britanic, american si sovietic au somat Germania sa puna capat masurilor de exterminare a evreilor, sub amenintarea cu represalii; in acel moment, in urma aplicarii "solutiei finale" (adoptata la Conferinta de la Wannsee din 20 ian. 1942), fusesera ucise deja aproape doua milioane de persoane.
1963Guvernele roman si francez ridica legatiile lor de la Bucuresti si Paris la nivel de ambasada.
1971Marea Adunare Nationala adopta Legea nr. 24, a cetateniei romane, care prevedea pierderea cetateniei romane de catre cei care pleaca din tara in mod clandestin sau fraudulos si de catre cei care, aflandu-se in strainatate, se fac vinovati de "fapte ostile".
1989Timisoara. La ordinele lui Ceausescu, se trage in manifestanti, din Piata Libertatii pana la Opera, in zona Podului Decebal, pe Calea Lipovei. Tab-urile blocheaza intrarile in oras, elicopterele efectueaza zboruri de supraveghere.
1989Dizolvarea oficiala a politiei secrete est-germane (STASI).
1997A inceput sa emita postul privat de televiziune "Prima TV".
2000A avut loc reinaugurarea "Coloanei fara sfarsit", opera a sculptorului Constantin Brancusi aflata din 16 septembrie 1996 in lucrari de restaurare.
2007A inceput Demolarea fostului Stadion National.

Calendarul zilei: 17 decembrie

Bijuteria de lux Papillon Construct