Calendarul zilei de 29 Martie

29 martie in istorieCalendarul zilei de 29 Martie

Martie
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29
30
31Evenimente si sarbatori

*Ziua mondiala a dansului.
1461Razboiul celor doua roze batalia de la Tutone - Eduard de York o invinge pe Margareta de Anjou si devine regele Eduard al IV-lea al Angliei.
1599Cardinalul Andrei Bathory a devenit principe al Transilvaniei.
1809Tarul Alexandru I al Rusiei, declara in juramintul lui in Porvoo, ca Finlanda cucerita in cel de-al treilea Razboi Rus-Suedez, ca apartine pentru totdeauna Rusiei.
1821In momentul inceperii miscarii Eteriei, domnul Moldovei, Mihai Sutu, a anuntat hotarirea sa de a se retrage temporar din Moldova, lasind o caimacamie care sa se ocupe de treburile curente si mai ales sa asigure Poarta Otomana de supunerea Moldovei.
1830Conform Tratatului de pace ruso-turc de la Adrianopol, au inceput lucrarile Comisiei pentru delimitarea granitelor dunarene dintre Principatele romane si Imperiul otoman. Fostele raiale Braila, Giurgiu, Turnu, impreuna cu 30 de insule din Dunare au fost efectiv reanexate Tarii Romanesti. Lacul Brates a revenit Moldovei.
1881La Teatrul National din Bucuresti, are loc premiera piesei Sanziana si Pepelea, feerie nationala de Vasile Alecsandri.
1926S-a infiintat, la Bucuresti, Institutul de Studii Bizantine.
1940Comisarul poporului la Externe, Viaceslav Molotov, a tinut in Sovietul Suprem al URSS un discurs asupra raporturilor cu Romania. Afirmand ca URSS nu are cu Romania un pact de neagresiune (ceea ce era cu totul neadevarat, intrucit tratatele de la Londra nu fusesera denuntate), spunea ca aceasta se explica prin existenta unei chestiuni litigioase, aceea a Basarabiei, a carei anexare de catre Romania nu a fost niciodata recunoscuta de URSS.
1945Ministrul de Justitie, Lucretiu Patrascanu, a semnat decretul-lege pentru purificarea administratiei publice, promulgat de rege in aceeasi zi.
1964Romania si Argentina ridica legatiile la nivel de ambasada.
1972S-a semnat Conventia cu privire la raspunderea internationala pentru daunele cauzate de obiecte lansate in spatiul extra-atmosferic (adoptata la 29 noiembrie 1971 la a XXVI-a sesiune a Adunarii Generale a ONU).
1973Razboiul din Vietnam ultimii soldati americani parasesc sudul Vietnamului.
1974Mariner-10, naveta americana de explorare, fara echipaj uman, devine prima naveta spatiala care a vizitat planeta Mercur, trimitand peste 2.000 de imagini pe Pamant.
2004Sapte tari din Europa de Est, printre care si Romania, devin membre oficiale ale NATO.
2004Irlanda devine prima tara din lume care interzice fumatul in locurile publice.
2005Trei ziaristi romani au fost rapiti in Irak reporterul Marie Jeanne Ion si cameramanul Sorin Dumitru Miscoci, de la Prima TV, si reporterul Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul "Romania Libera".
2005Echipa feminina de tenis de masa a Romaniei a castigat pentru a treia oara titlul european.

Calendarul zilei: 29 martie

Bijuteria de lux Papillon Construct