Calendarul zilei de 25 Noiembrie

25 noiembrie in istorieCalendarul zilei de 25 Noiembrie

Noiembrie
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29
30Evenimente si sarbatori

*In calendarul ortodox Sf. M. Mc. Ecaterina; Sf. M. Mc. Mercurie (Odovania Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului).
*In calendarul romano-catolic Sf. Ecaterina din Alexandria.
*In calendarul greco-catolic Sf Ecaterina. S Mercuriu. Incheierea Sarb. Intrarii in Templu a Maicii Domnului.
*Ziua internationala a nonviolentei.
*Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor.
*Ziua nationala in Surinam. Aniversarea proclamarii independentei (1975).
1034Malcolm al II-lea al Scotiei moare. Duncan, fiul celei de-a doua fiice, in locul lui Macbeth, fiul fiicei mai mari, mosteneste tronul.
1120La naufragiul Corabiei Albe moare printul Angliei William Adelin, fiul lui Henry I al Angliei (cel mai tanar fiu al lui William Cuceritorul).
1177Batalia de la Montgisard1177 Batalia de la Montgisard, singura data in care sultanul Saladin a fost invins de cruciati. Armatele unite ale lui Baudoin al IV-lea al Ierusalimului zdrobesc oastea musulmana.
1715Inceputul domniilor fanariote in Tara Romaneasca prin instaurarea la domnie a lui Nicolae Mavrocordat. Domniile fanariote insemnau o prelungire a controlului exercitat de Poarta asupra Tarilor Romane, dar cu autonomie interna sporita.
1783Armatele britanice au evacuat New York-ul, ultima lor pozitie militara din timpul revolutiei americane.
1864Este promulgata "Legea instructiunii publice", ce avea sa stea la baza invatamantului romanesc modern. Se stabilesc trei grade de invatamant primar, secundar si superior, din care "instructiunea primara este obligatorie si gratuita".
1867A intrat in vigoare prima Conventie postala a Romaniei, cea cu Rusia, conform careia pe teritoriul Romaniei serviciul de posta urma sa fie efectuat numai de catre Posta Romana.
1896Apare, la Bucuresti, primul numar al revistei Literatura si arta romana. Idei, simtire si forma, sub conducerea lui Nicolae Petrascu.
1916Primul Razboi Mondial Trupele romane angajeaza puternice actiuni de lupta pe linia Cricov-Ialomita, pentru a castiga timpul necesar atat concentrarii fortelor ruse, cat si pregatirii unei alte linii de rezistenta.
1932Pact de neagresiune electorala intre Partidul National Taranesc si Garda de Fier. Adera ulterior gruparea liberala condusa de Gheorghe Bratianu ("georgistii"), Uniunea Agrara condusa de Constantin Argentoianu si Partidul Evreiesc din Romania.
1940Incep, la Jilava, sapaturile pentru dezgroparea, in vederea reinhumarii, a osemintelor lui Corneliu Zelea Codreanu si ale celorlalti legionari ucisi impreuna cu el.
1986A izbucnit scandalul Iran-Contra, prin care oficialii americani ii sponsorizau in secret pe rebelii din Nicaragua, cu banii obtinuti de pe urma vanzarii de armament in Iran.
1998Jiang Zemin a fost primul sef de stat chinez care a vizitat Japonia, dupa cel de-al doilea razboi mondial.
2001Cercetatorii de la societatea "Advanced Cell Technology" din Worcester, Massachusetts, SUA, au anuntat clonarea primului embrion uman din lume, prin transferul nucleelor celulelor apartinand unor celule de piele in ovule denucleate, prelevate de la femei.
2007Alegeri parlamentare si referendum pentru alegerea sistemului de vot in Romania.

Calendarul zilei: 25 noiembrie

Bijuteria de lux Papillon Construct