Calendarul zilei de 22 Noiembrie

22 noiembrie in istorieCalendarul zilei de 22 Noiembrie

Noiembrie
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29
30Evenimente si sarbatori

*In calendarul ortodox Sf. Ap. Filimon, Arhip si Onisim.
*In calendarul ortodox Sf. Mc. Cecilia.
*In calendarul romano-catolic Sf. Cecilia.
*In calendarul greco-catolic Sf Filimon, Apfia, Arhip si Onisim; Ss Cecilia, Valerian si Tiburtiu.
*Ziua nationala in Liban. Proclamarea independentei (1943).
1220Frederic al II-lea este incoronat in Roma de catre papa Papa Honoriu al III-lea ca imparat al Sfantului Imperiu Roman.
1806Incepe un nou razboi ruso-turc desfasurat pe teritoriul Moldovei si Tarii Romanesti. Conflictul se va incheia prin Pacea de la Bucuresti din 28 mai 1812, in urma careia Basarabia intra in componenta Rusiei.
1861In urma consensului stabilit la Conferinta reprezentantilor Portii Otomane si ai Puterilor garante, Poarta Otomana emana "Firmanul de organizare administrativa a Moldovei si Valahiei" prin care admite unirea administrativa si politica a Principatelor.
1869S-au deschis cursurile Facultatii de Medicina din Bucuresti. Primul decan a fost medicul chirurg Nicolae Turnescu.
1880Principele Carol I primeste acordul scris din partea familiei sale privind succesiunea la tronul Romaniei, reglementata prin Constitutie In lipsa de descendenti de sex masculin in linie dreapta ai A.S.R. Carol Hohenzollern-Sigmaringen, succesiunea la tron va reveni celui mai in varsta dintre fratii sai sau descendentilor lor....
1906La Conventia Internationala de Radio si telegrafie de la Berlin, s-a aprobat utilizarea mesajelor SOS in caz de pericol.
1913A fost inaugurata cladirea Teatrului "Mr. Gh. Pastia" din Focsani.
1918Consiliul National Roman Central din Transilvania cere, ultimativ, guvernului maghiar sa-i recunoasca puterea deplina asupra teritoriului Transilvaniei.
1931Se deschide pentru public Muzeul de Istorie al Bucurestiului, in Casa Moruzi din Calea Victoriei nr.117. Dupa anul 1959, colectiile muzeului vor fi adapostite in incinta Palatului Sutu (din 1999, poarta denumirea de Muzeul Municipiului Bucuresti).
1942Al Doilea Razboi Mondial Batalia de la Stalingrad, generalul Friedrich Paulus ii trimite lui Adolf Hitler o telegrama spunandu-i ca armata a 6-a germana este inconjurata de Armata Rosie.
1943Al Doilea Razboi Mondial Presedintele american Franklin Roosevelt, premierul britanic Winston Churchill si liderul chinez Chiang Kai-Shek se intalnesc la Cairo pentru a pune la punct un plan de infrangere a Japoniei.
1943Libanul isi castiga independenta fata de Franta.
1956Jocurile Olimpice de Vara se deschid la Melbourne, Australia; Romania a obtinut 13 medalii (5 aur, 3 argint, 5 bronz).
1963Asasinarea lui John F. Kennedy in Dallas, Texas. Vicepresdintele Lyndon B. Johnson depune juramatul ca nou presedinte.
1968The Beatles lanseaza dublul album The Beatles mai cunoscut drept, The White Album.
1975Juan Carlos a fost incoronat rege al Spaniei dupa moartea lui Francisco Franco.
1990Marea Britanie Margaret Thatcher demisioneaza din postul de premier.
2000Presedintele Alberto Fujimori a fost destituit de catre legislativul peruan.
2003Revolutia Trandafirilor din Georgia Opozitia, purtand trandafiri in maini, ocupa Parlamentul din Tbilisi si cere demisia presedintelui Eduard Sevardnadze.
2004Revolutia Portocalie din Ucraina Zeci de mii de manifestanti s-au adunat, in Piata Independentei din Kiev, la apelul candidatului opozitiei, Victor Iuscenko, pentru a denunta fraudele comise in alegerile prezidentiale din 21 noiembrie.
2005Angela Merkel devine prima femeie cancelar al Germaniei.
2005Trupa Rolling Stones lanseaza noul album intitulat Rarities; albumul contine 16 piese si este realizat de Hear Music in colaborare cu Virgin Records.
2009Primul tur al alegerilor prezidentiale din Romania si referendumul pentru Parlamentul unicameral.

Calendarul zilei: 22 noiembrie

Bijuteria de lux Papillon Construct