Calendarul zilei de 19 Noiembrie

19 noiembrie in istorieCalendarul zilei de 19 Noiembrie

Noiembrie
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29
30Evenimente si sarbatori

*In calendarul ortodox Sf. Prooroc Avdie; Sf. Sfintit Mc. Varlaam.
*In calendarul greco-catolic Sf. Profet Abdia [sec VI a. Chr.], Sf. Martir Varlaam [sec. al III-lea p. Chr.] (calendar greco-catolic).
*In calendarul romano-catolic Sf. Epimah si Alexandru (calendarul romano-catolic).
*Ziua cercetatorului si proiectantului roman.
*Sarbatoarea nationala a Principatului Monaco.
*Sarbatoarea in Puerto Rico, descoperirea insulei Puerto Rico (1493).
*Ziua mondiala a Barbatului in unele tari.
1377Prima atestare documentara a Castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou (1342 - 1382), prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea "cu munca si cheltuiala lor proprie".
1493Cristofor Columb descopera Porto Rico.
1703Omul cu masca de fier, legendarul prizonier politic francez moare la Bastilia.
1819Muzeul Prado din Madrid este inaugurat.
1861Se incheie Conferinta nationala a fruntasilor politici romani din Banat, tinuta la Timisoara, la care se adopta o motiune prin care se cere autonomia Banatului fata de Ungaria, teritoriul acestuia urmand sa fie numit "Capitanatul roman" sau sa fie incorporat Transilvaniei (devenita autonoma).
1942Al doilea razboi mondial Batalia de la Stalingrad - fortele rusesti sub comanda generalului Georgy Zhukov lanseaza operatiunea "Uranus", contraatacand si intorcand soarta bataliei an favoarea trupelor sovietice.
1946Primele alegeri parlamentare postbelice, declarate "libere si nestingherite", care au fost falsificate, cu acordul Moscovei, de guvernul Petru Groza care a anuntat victoria Blocului Partidelor Democratice.
1969Programul Apollo Apollo 12 - astronautii Charles Conrad si Alan Bean aselenizeza in Oceanul Furtunilor si devin cei de-ai treilea respectiv patrulea oameni care pasesc pe Luna.
1969Fotbalistul brazilian Pele marcheaza cel de-al 1000-lea gol.
1977Presedintele egiptean Anwar El Sadat devine primul lider arab al Orientului Mijlociu care a efectuat o vizita oficiala in Israel.
1979Incepe Congresul al XII-lea al PCR, la care Constantin Pirvulescu, unul din fondatorii partidului, a protestat in plen fata de cultul personalitatii creat in jurul familiei Ceausescu. Drept urmare, in aceeasi noapte, Parvulescu a fost evacuat din casa in care locuia.
1985Razboiul Rece La Geneva, presedintele Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan, si liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, se intalnesc pentru prima data.
1998Tabloul lui Vincent van Gogh, Portretul artistului fara barba este vandut la licitatie pentru suma record de 71,5 milioane de dolari.

Calendarul zilei: 19 noiembrie

Bijuteria de lux Papillon Construct