Calendarul zilei de 25 Mai

25 mai in istorieCalendarul zilei de 25 Mai

Mai
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29
30
31Evenimente si sarbatori

*Ziua nationala in Argentina.
*Ziua nationala in Iordania.
*Ziua Internationala a Copiilor Disparuti.
240 i.e.n.Este inregistrata prima trecere perihelica a cometei Halley, punctul in care o planeta sau o cometa, aflata in miscare in jurul soarelui, se afla cel mai aproape de acesta.
567 i.e.n.Are loc triumful lui Servius Tullius, regele Romei, dupa victoria asupra etruscilor.
1085Alfons al VI-lea, rege al Leonului si Castiliei cucereste de la arabi orasul Toledo.
1420Henric Navigatorul, fost print al Portugaliei si geograf este numit guvernator al Ordinului lui Hristos.
1521Dieta de la Worms se inchide prin emiterea Edictului de la Worms, edict semnat de imparatul Carol al V-lea al Sfantului Imperiu Roman, prin care Martin Luther a fost declarat ca fiind haiduc, Edictul spunea: "Din acest motiv, interzicem oricui de astazi inainte sa indrazneasca, fie cu vorba ori cu fapta, sa primeasca, sa apere, sa ajute sau sa favorizeze in vreun fel pe cel numit Martin Luther. Dimpotriva, il dorim prins si pedepsit ca notoriu eretic, asa cum merita, sa fie adus personal in fata noastra, sau sa fie pazit pana cand cei care-l vor fi prins ne vor da de veste, dupa care vom porunci cum sa procedeze cu cel numit Luther. Cei ce vor ajuta la prinderea lui vor fi rasplatiti pentru osteneala.".
1644Generalul Ming Wu Sangui formeaza o alianta cu invadatorii Manchu si le deschide portile Marelui Zid Chinezesc lasandu-i sa treaca pentru a ajunge in capitala, Beijing.
1659Richard Cromwell demisioneaza din functia de Lord Protector al Angliei in urma restaurarii Parlamentului Lung, incepand o a doua scurta perioada de guvernare republicana ce poarta numele de Commonwealth-ul Angliei.
1660Carol al II-lea debarca la Dover in urma invitatiei facute de Parlamentului Conventiei, marcand astfel sfarsitul Commonwealth-ului Angliei, Scotiei si Irlandei, proclamat de Cromwell si incepand Restaurarea monarhiei britanice.
1738Este semnat un tratat intre Pennsylvania si Maryland care pune capat Razboiul lui Cresap, cunoscut si sub numele de Razboiul Conojocular, din Valea Conejohela, prin solutionarea unei dispute de granita dintre Pennsylvania si Maryland si prin schimbul de prizonieri.
1787Dupa o intarziere de 11 zile, Conventia Constitutionala a Statelor Unite se intruneste oficial la Philadelphia, dupa ce este asigurat cvorumul de sapte state.
1798Rebeliunea United Irishmen : incepe batalia de la Carlow ; au loc executii de suspecti rebeli la Carnew si la Dunlavin Green.
1798Are loc Rebeliunea Irlandezilor Uniti, incepe batalia de la Carlow, o revolta de mari proportii impotriva dominatiei britanice din Irlanda, condusa de un grup revolutionar republican influentat de ideile revolutiilor americana si franceza, au loc executii ale unor presupusi rebeli la Carnew si la Dunlavin Green.
1809Revolutia Chuquisaca, o revolta a patriotilor din Chuquisaca (astazi Sucre, Bolivia) impotriva guvernatorului si intendentului din Chuquisaca, care erau reprezentantii Imperiului spaniol, declansand razboaiele de independenta din America Latina, revolutia fiind cunoscuta in Bolivia ca "Primul strigat de libertate", adica primul pas in razboaiele de independenta din America spaniola.
1810Are loc Revolutia din Mai, cand locuitorii din Buenos Aires il expulzeaza pe viceregele Baltasar Hidalgo de Cisneros, acesta fiind de fapt inceputul Razboiului de Independenta al Argentinei.
1819Este publicata Constitutia argentiniana din 1819, care a fost o constitutie elaborata de Congresul din Tucuman in 1819, la scurt timp dupa Razboiul de Independenta al Argentinei, aceasta a fost promovata de Buenos Aires, insa a fost respinsa de celelalte provincii si nu a intrat in vigoare.
1833Este promulgata Constitutia chiliana din 1833, care a fost folosita in Chile din 1833 pana in 1925, cand a fost inlocuita de Constitutia din 1925, fiind una dintre cele mai longevive constitutii din America Latina, fiind folosita atat pentru a sustine un sistem autoritar, prezidential, cat si un sistem oligarhic, parlamentar incepand cu anul 1891.
1865In Mobile, Alabama, sunt ucisi aproximativ 300 de oameni dupa ce un depozit de munitii explodeaza.
1878Are loc premiera operei comice H.M.S. Pinafore a lui Gilbert si Sullivan la Opera Comique din Londra.
1895Dramaturgul, poetul si scriitorul Oscar Wilde este acuzat de "comiterea de acte indecente grave cu alte persoane de sex masculin" si condamnat la doi ani de inchisoare.
1895Este infiintata Republica Formosa pe insula Taiwan, cu Tang Jingsong ca presedinte, aceasta a existat in anul 1895, intre cedarea oficiala a Taiwanului de catre dinastia Qing a Chinei catre Imperiul Japoniei prin Tratatul de la Shimonoseki si preluarea acesteia de catre trupele japoneze. Republica a fost proclamata la 23 mai 1895 si a disparut la 21 octombrie 1895, cand capitala republicana Tainan a fost preluata de japonezi.
1914Camera Comunelor din Regatul Unit adopta proiectul de lege privind autonomia interna pentru descentralizarea Irlandei, care a fost o lege adoptata de Parlamentul Regatului Unit, menita sa ofere Irlandei autonomie, o autoguvernare in cadrul Regatului Unit.
1920Are loc inaugurarea Operei Nationale din Cluj, cu opera Aida, de Verdi, interpretata in limba romana.
1925Are loc Procesul Scopes, in cadrul caruia John T. Scopes este pus sub acuzare pentru predarea evolutiei umane in Tennessee.
1926Sholom Schwartzbard il asasineaza pe Symon Petliura, care era seful guvernului Republicii Populare Ucrainene, aflat in exil la Paris.
1933La Radio City Music Hall are loc premiera desenului animat Three Little Pigs al Walt Disney Company, cu melodia de succes "Who's Afraid of the Big Bad Wolf?".
1935Jesse Owens de la Universitatea de Stat din Ohio doboara trei recorduri mondiale la Campionatul de atletism al Conferintei Big Ten din Ann Arbor, Michigan.
1938Are loc bombardamentul de la Alicante care ucide 313 persoane in cadrul Razboiul civil spaniol dus intre republicani si nationalisti (1936 - 1939).
1940Divizia a 2-a Panzer germana captureaza portul Boulogne-sur-Mer in cadrul celui de-al Doilea Razboi Mondial, are loc capitularea ultimelor trupe franceze si britanice care marcheaza sfarsitul bataliei de la Boulogne.
1946Parlamentul din Transiordania il numeste emir pe Abdullah I al Iordaniei.
1953Sunt testate armele nucleare in Nevada, Statele Unite, unde a fost efectuat primul si singurul test de artilerie nucleara.
1953Incepe sa emita oficial primul post public de televiziune din Statele Unite, acesta se numea KUHT si emitea din campusul Universitatii din Houston.
1955In Statele Unite, are loc o tornada clasificata ca avand nivelul F5 conform scalei Fujita cu vanturi ce au atins 416 - 510 km/h, aceasta s-a produs pe timpul noaptii deasupra micului oras Udall, provocand 80 de morti si 273 de raniti.
1955Are loc prima ascensiune a varfului Kangchenjunga care este al treilea varf ca inaltime din lume, dupa Everest si K2. Prima expeditie care a escaladat varful a fost expeditia britanica Kangchenjunga condusa de Charles Evans, Joe Brown si George Band urmand ca in ziua urmatoare sa li se alature Norman Hardie si Tony Streather.
1961Presedintele american John Fitzgerald Kennedy anunta, in fata unei sesiuni comune speciale a Congresului american, obiectivul sau de a initia un proiect pentru a trimite primul "Om pe Luna" inainte de sfarsitul deceniului.
1963La Addis Abeba, Etiopia, se infiinteaza Organizatia Unitatii Africane, care a fost o organizatie interguvernamentala infiintata prin prezenta celor 32 de guverne semnatare, aceasta a fost desfiintata la 9 iulie 2002 de catre ultimul sau presedinte, presedintele sud-african Thabo Mbeki, si inlocuita de Uniunea Africana.
1966Se lanseaza Explorer 32 cunoscut si sub numele de Atmosphere Explorer-B in cadrul Programului Explorer care a fost un satelit NASA lansat de Statele Unite pentru a studia atmosfera superioara a Pamantului.
1968Este inaugurat Arcul Gateway din Saint Louis, Missouri, un monument inalt de 192 de metri placat cu otel inoxidabil, fiind cel mai inalt arc din lume si cea mai inalta cladire accesibila din Missouri.
1973Capitanul si echipajul de pe distrugatorul naval grec Velos se revolta si refuza sa se intoarca in Grecia, ancorand la Fiumicino, Italia in semn de protest impotriva dictaturii din Grecia.
1977Este lansat in cinematografe Razboiul Stelelor, o serie de filme stiintifico-fantastice despre spatiul cosmic, realizata de George Lucas.
1977Guvernul chinez inlatura o interdictie veche de un deceniu asupra operei lui William Shakespeare, punand capat Revolutiei Culturale incepute in 1966, cunoscuta in mod oficial sub numele de Marea Revolutie Culturala Proletara, care a fost o miscare sociopolitica din Republica Populara Chineza (RPC) lansata de Mao Zedong in 1966 si care a durat pana la moartea sa in anul 1976.
1978Are loc primul atentat dintr-o serie de atentate cu bomba orchestrate de Unabomber la Universitatea Northwestern, provocand distrugeri minore.
1979Este executat in Florida John Spenkelink, un criminal condamnat, acesta fiind prima persoana executata in acest stat dupa reintroducerea pedepsei capitale in 1976.
1979Se prabuseste Zborul 191 al companiei American Airlines operat de McDonnell Douglas DC-10, un avion de pasageri trimotor, cu raza de actiune medie/lunga care se prabuseste in timpul decolarii de pe Aeroportul International O'Hare, Chicago, murind toate cele 271 de persoane aflate la bord si doua persoane de la sol.
1981La Riyadh, este creat Consiliul de Cooperare al Golfului din care face parte: Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite.
1982Este scufundat HMS Coventry de catre A-4 Skyhawk ale Fortelor Aeriene argentiniene in cadrul Razboiul din Insulele Falkland care a fost un razboi nedeclarat ce a durat zece saptamani intre Argentina si Regatul Unit, pentru doua teritorii dependente de Regatul Unit din Atlanticul de Sud.
1985Republica Bangladesh a fost lovita de un ciclon tropical, in urma caruia au murit aproximativ 10.000 de oameni.
1986Are loc evenimentul Hands Across America, un eveniment public de strangere de fonduri, unde intre 5 si 6,5 milioane de oameni s-au tinut mainile timp de 15 minute in incercarea de a forma un lant uman continuu de-a lungul Statelor Unite, insa incercarea de a avea o linie completa de oameni in toata tara a esuat, desi numarul participantilor ar fi fost suficient pentru a reusi daca ar fi fost raspanditi pe toata lungimea traseului planificat.
1997O lovitura de stat militara in Sierra Leone il inlocuieste pe presedintele Ahmad Tejan Kabbah cu maiorul Johnny Paul Koroma.
1999Camera Reprezentantilor a Statelor Unite publica Raportul Cox, care detaliaza spionajul nuclear al Chinei impotriva SUA in ultimele doua decenii.
2000Este ziua eliberarii Libanului, cand Israelul isi retrage armata de pe teritoriul libanez cu exceptia zonei disputate a fermelor de la Shebaa, dupa 18 ani de la invazia din 1982.
2001Erik Weihenmayer devine prima persoana nevazatoare care ajunge pe varful Muntelui Everest, din Himalaya, alaturi de Doctorul Sherman Bull.
2002Zborul 611 al companiei China Airlines se dezintegreaza in aer si se prabuseste in stramtoarea Taiwan, murind toate cele 225 de persoane aflate la bord.
2008Modulul de aterizare Phoenix al NASA aterizeaza in regiunea Green Valley de pe Marte, construit din dorinta de a cauta medii in care sa existe apa si viata microbiana.
2009Coreea de Nord a testat cel de-al doilea dispozitiv nuclear, dupa care efectueaza mai multe teste cu rachete, sporind tensiunile in cadrul comunitatii internationale.
2011Oprah Winfrey difuzeaza ultima sa emisiune, punand capat celor 25 de ani de existenta a emisiunii The Oprah Winfrey Show.
2012Naveta spatiala SpaceX Dragon 1 a devenit prima nava spatiala comerciala care a andocat pe Statia Spatiala Internationala.
2013Presupusi rebeli maoisti ucid cel putin 28 de persoane si ranesc alte 32 intr-un atac asupra unui convoi de politicieni al Congresului National Indian in Chhattisgarh, India.
2018Regulamentul general privind protectia datelor (GDPR) devine aplicabil in Uniunea Europeana.
2018Irlanda voteaza pentru abrogarea celui de-al optulea amendament din constitutia sa, care interzice avortul in toate cazurile, cu exceptia catorva, alegand sa il inlocuiasca cu cel de-al 36-lea amendament al Constitutiei.

Calendarul zilei: 25 mai

Bijuteria de lux Papillon Construct