´╗┐

Calendarul zilei de 14 Iulie

14 iulie in istorie

Calendarul zilei de 14 Iulie

Iulie
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29
30
31Evenimente si sarbatori

*Sarbatoarea nationala in Franta. Ziua caderii Bastiliei (1789).
*Ziua transmisionistilor militari in Romania.
1223Ludovic al VIII-lea devine rege al Frantei dupa moartea tatalui sau, Filip al II-lea.
1456Lupta navala de la Salankemen (pe Dunare); flota lui Iancu infrange flota turca si reuseste sa trimita ajutoare in trupe, arme si alimente celor asediati la Belgrad.
1582A aparut "Palia de la Orastie" - prima traducere romaneasca a vechilor carti biblice "Geneza" si "Exodul", tiparita la Orastie de mesterul-tipograf Serban, fiul diaconului Coresi, si diaconul Marian. Este un pretios document lingvistic mai ales datorita incercarilor de unificare a limbii prin evitarea regionalismelor. Traducerea, chiar partiala a Bibliei, demonstra posibilitatile de expresie ale limbii romane si capacitatea ei de a fi limba de cultura.
1700A fost semnat Tratatul de pace de la Constantinopol intre Rusia si Turcia, prin care Marea Azov a fost atribuita Rusiei.
1789Caderea Bastiliei a marcat inceputul Revolutiei franceze.
1933In Germania, toate partidele politice, cu exceptia celui nazist, au fost scoase in afara legii.
1947Un grup de zece conducatori ai PNT, in frunte cu Ion Mihalache, vicepresedinte, Nicolae Penescu, secretar general, si Nicolae Carandino, director la ziarul "Dreptatea", a fost arestat pe aeroportul din Tamadau, la 46 de km de Bucuresti, sub acuzatia de "fuga intr-o tara straina".
2000Camera superioara a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat, la Berlin, un proiect de lege, lansat de cancelarul federal, Gerhard Schroeder, privind acordarea de vize de lucru informaticienilor din afara Uniunii Europene (UE).

Calendarul zilei: 14 iulie

Bijuteria de lux Papillon Construct