Iunie este a sasea luna a anului in calendarul Gregorian si una dintre cele patru luni gregoriene cu o durata de 30 de zile. Luna iunie mai este denumita si: ciresari, ciresar, cireseri, ciresel, luna cireselor.
Din punct de vedere astrologic luna iunie incepe cu soarele in semnul Gemenilor si sfarseste in semnul Racului. Din punct de vedere astronomic, luna iunie incepe cu soarele in constelatia Taurului si se sfarseste cu soarele in constelatia Gemenilor.
Numele lunii iunie provinde din latina: Iunius, de la zeita Iuno, sotia lui Jupiter si protectoare a femeilor casatorite. Astfel, se spune ca luna iunie este favorabila pentru nunti fiindca, in decursul acestei perioade, se vor lega cele mai trainice casnicii. Grecii numeau luna iunie Skirophorion.
In calendarul popular, luna iunie este una dintre cele mai importante luni, avand multe sarbatori si evenimente folclorice. Luna iunie conform traditiei populare romanesti mai este denumita si "Ciresar" sau "luna cireselor", deoarce acum se coc aceste fructe. Vegetatia si timpul calendaristic ajung la maturitate in prima luna a verii, cand ziua este cea mai lunga de peste an. Totusi, recoltele, oricat de promitatoare s-ar arata, nu pot fi sigure. In luna iunie, orice furtuna, vijelie sau ploaie torentiala poate distruge lanul de grau si porumb, livezile sau vita de vie.
Conform traditiilor populare atunci cand fulgera si tuna mult in luna iunie, vara are sa fie nouroasa, daca luna iunie este mai uscata decat umeda se vor umple butoaiele cu vin, daca luna iunie este umeda si rece se strica intreg anul, calatoria furnicilor vesteste an bun, omidele multe sunt semn de vin si grau mult, saritul pestilor prevesteste furtuna, daca sunt multi bureti iuti, iarna viitoare are sa fie o iarna usoara, prea multa ploaie in iunie este stricacioasa viteilor si stupilor, daca bate in iunie vantul de miazanoapte, atunci rodeste grau mult, daca ploua in iunie, va fi grau, dar nu va fi malai.
Sanziana sau Dragaica: reprezinta sarbatoarea solstitiala care ne aminteste de divinitatea lunara, echinoctiala si agrara, identificata cu Diana si Iuno in Panteonul roman si cu Hera si Artemis in Panteonul grec, protectoare ale lanurilor inspicate de grau si a femeilor maritate. Se spune din vechime ca "Sanzienele" erau zanele padurii, ale campurilor si ale florilor. Batranii le spuneau femei sfinte care umbla noaptea pe camp, fete rapite de zmei, inchise in palate fermecate, pe fundul apelor si lasate sa vina pe pamant doar in noaptea de Sanziene. In aceasta noapte, se crede ca Sanzienele iau puterea si mirosul florilor, insa dau roada semintelor, ard pasunile, dar feresc holdele de piatra si de furtuni. In zorii zilei de Sanziene, femeile in trecut se purificau spalandu-se cu apa neinceputa din fantani sau izvoare, se imbracau in straie de sarbatoare si ieseau la camp pentru a culege ierburi de leac si descantece, pe care le duceau la biserica, avand credinta ca prin sfintire vor fi curatite de influentele negative ale Rusaliilor sau Ielelor.
Pe parcursul anului, femeile se spalau cu apa in care puneau aceste plante impreuna cu florile de sanzie, astfel imprumutand din frumusetea, vigoarea si forta terapeutica a florilor. Se spune ca dupa aceasta zi, plantele de leac isi pierd valentele tamaduitoare, de-acum mai pot fi culese doar flori albe si galbene de sanziene (iarba Sfantului Ion) pentru vindecarea frigurilor, vatamaturii sau a guturaiului.
In ziua de Sinzieniene amuteste cucul, inecandu-se cu graunte de orz, aceasta pasare-oracol, isi incepe cantul la Blagovestenie si il incheie la Sanziene, transformandu-se, apoi, in uliu, din aceasta zi, plantele nu mai cresc, doar rodesc, soarele stralucind acum mai puternic decat in oricare alta perioada a verii.
San Petru de Vara sau sarbatoarea lupilor: Sfantul Petru (29 iunie) este cel mai iubit si respectat sfant din calendarul traditional romanesc, in foarte multe povestiri si legende fiind cel despre care se spune ca, impreuna cu Dumnezeu, umbla pe pamant. Sfantul Petru este patronul agricultorilor, el tine grindina si stapaneste piatra. Pentru ca este numit si patronul lupilor, cei care tin aceasta sarbatoare vor avea liniste, pentru ca turmele de oi sau cirezile de vite le vor fi aparate. La Sanpetru de vara apar licuricii, despre care se crede ca ar fi scantei cazute pe pamant dupa ce sfantul plesneste din bici. Sf. Petru trimite licuricii pentru a-i indruma pe cei rataciti in padure.
Numele sfantului il gasim si in colindele romanesti, cand, impreuna cu Dumnezeu, mergeau atat la casa bogatului, unde nu erau primiti, cat si la cea a saracului, care intotdeauna isi impartea putinul cu oaspetii drumeti.
La marile sarbatori, cand se spune ca se deschid cerurile, Sf. Petru este vazut in dreapta lui Dumnezeu tinand cheile Raiului, el fiind cel care, in functie de faptele noastre, ne primeste, sau nu, in Gradina lui Dumnezeu.
Cel mai important fenomen astronomic ce are loc in aceasta luna este solstitiul de vara (21 iunie), moment in care soarele atinge cea mai mare declinatie boreala, cu cea mai lunga zi din an, iunie fiind luna cu cea mai puternica insolatie.
Calendarul zilei: iunie