Calendarul zilei de 9 Iunie

9 iunie in istorieCalendarul zilei de 9 Iunie

Iunie
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29
30Evenimente si sarbatori

*In calendarul ortodox: Sf. Ierarh Chiril al Alexandriei; Sf. Mc. Tecla, Marta si Maria.
1598Tratatul dintre imparatul Rudolf al II-lea si Mihai Viteazul, incheiat la Manastirea Dealu. Domnul Tarii Romanesti recunoaste suzeranitatea imparatului, iar Rudolf al II-lea se obliga sa-i asigure subsidii pentru intretinerea armatei si recunoaste caracterul ereditar al domniei.
1815Semnarea actului final al Congresului de la Viena; Franta este redusa la granitele din 1792; Austria obtine Galitia, Tirolul, Triestul, Dalmatia, Stiria, Lombardia si Venetia; Olanda primeste Belgia.
1848Inceputul revolutiei pasoptiste in Muntenia. Adunarea de la Islaz. Ion Heliade Radulescu citeste Proclamatia de la Islaz, programul revolutiei din Tara Romaneasca.
1856Vasile Alecsandri a publicat, in revista "Steaua Dunarii", poezia "Hora Unirii"; in scurt timp a devenit imnul de lupta pentru Unirea Principatelor, imnul unitatii nationale romanesti.
1934Personajul de desene animate, Donald, creat de Walt Disney, debuteaza pe ecrane in filmul "Gainusa cea inteleapta".
1959Este lansat la apa "George Washington", primul submarin dotat cu rachete balistice.
2005Muzeul Memorial de la Sighet inaugureaza o noua sala ce va face cunoscuta vizitatorilor "poezia din inchisori" compusa de detinutii politici ai sistemului comunist.

Calendarul zilei: 9 iunie

Bijuteria de lux Papillon Construct