Calendarul zilei de 9 Februarie

9 februarie in istorieCalendarul zilei de 9 Februarie

Februarie
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29Evenimente si sarbatori

*Ziua mondiala a bolnavilor.
1621Grigore al XV-lea devine papa.
1801Pacea de la Luneville confirma tratatul de la Campoformio (octombrie 1797), semnat de Austria si Franta; Franta recunoaste anexarea Tarilor de Jos si pretentiile franceze asupra malului stang al Rinului.
1861Razboiul civil american: Jefferson Davis a fost ales presedinte al Statelor Confederate ale Americii.
1904Flota japoneza ataca pe neasteptate fortareata rusa Port-Arthur. Incepe razboiul ruso-japonez (1904-1905), incheiat prin tratatul de pace de la Portsmouth (1905).
1919Romania si Polonia au stabilit relatii diplomatice.
1929S-a incheiat, la Moscova, intre URSS, Romania, Letonia si Estonia un acord prin care statele semnatare se obligau sa puna in aplicare Pactul Briand-Kellogg, de renuntare la razboi ca instrument de politica nationala, inca inainte de ratificarea lui de catre toate statele. Peste 10 ani, Rusia invada Finlanda, Estonia, Letonia, Polonia, Basarabia.
1934Semnarea, la Atena, de catre reprezentantii Romaniei, Iugoslaviei, Greciei si Turciei a Pactului Intelegerii Balcanice (cu un protocol si o anexa secreta), care stipula, printre altele, ca statele semnatare "isi garanteaza mutual securitatea frontierelor balcanice" si "isi iau obligatia de a nu intreprinde nici o actiune politica fata de alt stat balcanic nesemnatar al pactului fara avizul mutual prealabil al celorlalti semnatari si de a nu lua nici o obligatie fata de oricare alt stat balcanic fara cunostinta prealabila a celorlalte parti". Initial a fost conceputa ca un pact in cinci, insa Bulgaria a refuzat oferta. (Guvern Gheorghe Tatarescu, ministru de Externe Nicolae Titulescu).
1945S-a descoperit o mare cantitate de arme si munitii (ascunse cu aprobarea vicepresedintelui Consiliului de Ministri, Petru Groza, si a subsecretarului de stat de la Interne, Virgil Stanescu) ce urmau a fi folosite intr-o eventuala lovitura de forta pentru instaurarea unui guvern comunist. Existenta acestui depozit contrazicea declaratia stingii politice, ca nu dorea o lovitura de stat, ci continuarea programului.
1945Se promulga Legea pentru epurarea presei, care prevedea sanctionarea cu admonestare scrisa, suspendarea activitatii intre 6 luni si 5 ani si interzicerea definitiva de a lucra in presa pentru acei ziaristi, publicisti si colaboratori ai presei care inainte de 23 august 1944 s-au pus in slujba hitlerismului sau a fascismului, au fost stipendati de catre puterile Axei pentru propaganda in favoarea politicii lor, au indemnat la acte de teroare, schingiuiri si omoruri.
1953Franta: Aparitia colectiei Livre de poche, care a cunoscut un succes remarcabil.
1959Japonia anunta renuntarea totala la armele nucleare.
1969Primul zbor de incercare al unui Boeing 747.
1971Apollo 14 se intoarce pe Pamant dupa o misiune pe Luna.
1977Postul de radio Europa Libera a transmis scrisoarea deschisa prin care scriitorul Paul Goma se solidariza cu protestatarii anti-comunisti ai Chartei 77 din Cehoslovacia. A fost "actul de nastere" al dizidentei romanesti.
1995Alain Delon, actor, regizor si producator, primeste "Ursul de aur" pentru intreaga cariera, la Festivalul de film de la Berlin.
1998La Tbilisi, Gruzia, Eduard Sevardnadze supravietuieste atentatului indreptat asupra lui.
2001Reprezentantii Bisericii Catolice, Luterane si Reformate s-au reunit pentru a analiza problema indulgentelor, pentru prima oara de la marea schisma din 1517.
2006Incepe cea de-a 56-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin.

Calendarul zilei: 9 februarie

Bijuteria de lux Papillon Construct