Calendarul zilei de 6 Februarie

6 februarie in istorieCalendarul zilei de 6 Februarie

Februarie
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29Evenimente si sarbatori

*Ziua Waitangi, aniversarea semnarii Tratatului de la Waitangi dintre bastinasii mauri si colonistii britanici. Sarbatoare nationala (1840) in Noua Zeelanda:.
*In calendarul romano-catolic: Sf. Paul Miki si insotitorii sai, martiri.
*Ziua mondiala de toleranta zero fata de mutilarea genitala a femeilor
131Rosia Montana este atestata documentar (infiintata de catre romani in timpul domniei lui Traian sub numele de Alburnus Maior).
1508Maximilian I accepta, cu acordul Papei Julius al II-lea, in Trento de a fi ales ca Imparat Roman.
1696Apare, in tipografia instalata la manastirea Snagov, prima tiparitura: "Oranduiala slujbei Sfintilor Constantin si Elena". Cartea, publicata sub ingrijirea lui Antim Ivireanul, era dedicata lui Constantin Brancoveanu.
1840Aniversarea semnarii Tratatului de la Waitangi dintre bastinasi - mauri si colonistii britanici; Sarbatoarea nationala a Noii Zeelande.
1857Apare, la Bucuresti, ziarul unionist "Concordia", care, in acelasi an, isi schimba denumirea in "Romanul" (director C.A. Rosetti).
1866B.P Hasdeu editeaza, la Bucuresti, revista saptamanala satirico-umoristica "Satyrul" (apare pana la 6 iulie 1866).
1885Spiru Haret este numit secretar general al Ministerului Instructiei si al Cultelor.
1898A avut loc, la Paris, premiera "Poemei romane" compusa de George Enescu. Este prima sa aparitie publica in calitate de compozitor (la varsta de 16 ani).
1918Sfatul Tariide la Chisinau, intrunit in sedinta solemna, voteaza, in unanimitate, independenta Republicii Democratice Moldovenesti. Consiliul Director se dizolva, puterea executiva fiind incredintata unui Consiliu de Ministri, sub presedintia lui Daniel Ciugureanu. "(...) Ne proclamam, in unire cu vointa poporului, Republica Democratica Moldoveneasca sloboda, de sine statatoare si neatarnata, avand ea singura dreptul de a-si hotari soarta in viitor" - se spune in proclamatia Sfatului Tarii.
1919Adunarea Nationala rezultata in urma alegerilor din 19 ianuarie 1919 si-a inceput lucrarile in oraselul Weimar, urmand sa dea Germaniei o Constitutie. Dupa orasul unde s-au desfasurat lucrarile adunarii, au fost denumite ulterior "Republica de la Weimar" (1919-1933) si constitutia dupa care se va conduce aceasta - "Constitutia de la Weimar".
1924Legea persoanelor juridice preciza conditiile care se cereau indeplinite de o organizatie spre a obtine calitatea de persoana juridica. Prin aceasta lege, s-a creat cadrul juridic pentru dizolvarea unor organizatii politice antinationale.
1945Decret-lege privind statutul nationalitatilor, potrivit caruia toti cetatenii sint egali in fata legii si se bucura de aceleasi drepturi civile si politice, fara deosebire de rasa, nationalitate, limba sau religie. Statutul prevedea pedepsirea prin lege a manifestarilor urii de rasa sau a nationalismului.
1948Echipa feminina a Romaniei cucereste locul al treilea la campionatul mondial de tenis de masa desfasurat la Londra.
1952Elisabeta a II-a a fost proclamata Regina a Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.
1954Compania Mercedes a introdus in fabricatie modelul sport de lux 300 SL.
1958Opt fotbalisti ai clubului Manchester United sunt victime ale accidentului aviatic de la Munchen.
1990La Tribunalul Municipal Bucuresti se inregistreaza cel de-al 27-lea partid politic: Frontul Salvarii Nationale, presedinte Ion Iliescu.
1990Decret-lege al Consiliului F.S.N. privind majorarea pensiilor si altor drepturi de asigurari sociale ale membrilor C.A.P.
1990Decret-lege al Consiliului F.S.N. privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice pe baza liberei "initiative" (intreprinderi mici cu cel mult 20 de salariati, asociatii cu scop lucrativ, asociatii familiale, activitati prestate de persoane fizice in mod independent).
1991Ministerul Roman de Externe da o declaratie prin care propunea desfiintarea, pina la mijlocul anului 1991, a tuturor structurilor militare ale Tratatului de la Varsovia. Toate statele membre ale pactului cerusera acelasi lucru. La 1 iulie 1991, la Praga, a fost semnat Protocolul de incetare a valabilitatii Tratatului de la Varsovia (incheiat la 15 mai 1955).
1999Incepe Conferinta de la Rambouillet, convocata de Grupul de Contact, in scopul negocierii unui acord interimar care sa prevada o "autonomie substantiala" pentru Kosovo. Ea se incheie prin acceptarea, in linii mari a proiectului de catre cele doua parti. Belgradul exclude desfasurarea unei forte internationale in Kosovo, iar albanezii nu renunta la pretentia lor de a organiza un referendum privind independenta provinciei (6 februarie-23 februarie 1999).
2001Expira mandatul Misiunii Internationale Civile de Sprijin in Haiti (MICAH).
2003Presedintele american, George W. Bush, afirma ca "jocul s-a incheiat pentru Irak, iar Saddam Hussein va fi oprit".

Calendarul zilei: 6 februarie

Bijuteria de lux Papillon Construct