Calendarul zilei de 24 Februarie

24 februarie in istorieCalendarul zilei de 24 Februarie

Februarie
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29Evenimente si sarbatori

*In calendarul ortodox: Intaia si cea de-a doua aflare a capului Sf. Ioan Botezatorul.
*In calendarul greco-catolic: Prima si cea de-a doua gasire a capului Sf. Ioan Botezatorul.
*Dragobetele (Cap de primavara) - este o sarbatoare populara semnificand venirea primaverii.
*Ziua nationala; aniversarea proclamarii independentei (1918) in Estonia.
303Imparatul roman, Galerius, publica edictul prin care se incepe persecutia crestinilor in Imperiul Roman de Rasarit.
1340Prima mentiune documentara a Targului Siret.
1525Francisc I al Frantei este invins in batalia de la Pavia de catre trupele imperiale germane. Suveranul francez cade prizonier in mainile lui Carol al V-lea.
1538Tratatul de pace de la Oradea, prin care se pune capat luptelor dintre Ioan Zapolya si Ferdinand de Habsburg pentru stapanirea Transilvaniei.
1582Papa Grigore al XIII-lea introduce o reforma a calendarului, care, in noua structurare, comporta o eroare de o zi la 3000 de ani (Calendarul gregorian).
1711Premiera, la Londra, a operei Rinaldo de Georg Friedrich Handel, prima opera italiana scrisa pentru stagiunea londoneza.
1717Conventia dintre Ioan Mavrocordat si generalul Sainville. Trupele imperiale evacueaza Muntenia, dar pastreaza Oltenia. Conventia va fi invocata de austrieci pentru a justifica anexarea Olteniei.
1821Mihail Sutu, domnul Moldovei, solicita tarului Alexandru I trimiterea unui corp de oaste pentru a face fata eteristilor care condusi de Alexandru Ipsilanti trecusera Prutul, la 22 februarie 1821.
1848Regele Louis-Philippe al Frantei abdica.
1856S-a infiintat, la Iasi, Facultatea de Drept (24 februarie/7 martie).
1870S-a inaugurat, in prezenta domnitorului, noua cladire a Monetariei Statului, de pe Soseaua Kiseleff nr.3, unde s-au batut primii Caroli de aur (20 de lei), cu efigia lui Carol I, realizata de gravorul Kullbrich.
1918Plenipotentiarii Puterilor Centrale impun primului ministru, generalul Alexandru Averescu, trei conditii principale ale incheierii pacii: cedarea intregului teritoriu al Dobrogei, pana la Dunare, importante rectificari de frontiera in zona Portilor de Fier, in Valea Jiului si intre Vatra Dornei si Campulung Moldovenesc, precum si grele concesiuni economice.
1942Inaugurarea postului de radio american Vocea Americii.
1945Guvernarea Radescu. A avut loc, la Bucuresti, o violenta demonstratie, in cursul careia grupuri de agitatori bolsevici au deschis focul asupra armatei si a demonstrantilor. Acest eveniment a permis ca A.I.Vasinski, ministrul adjunct de Externe al URSS si presedinte al Comisei Aliate de Control pentru Romania, sa impuna, prin forta, guvernul Groza.
1946Juan Peron este ales presedinte al Argentinei.
1948Demiterea abuziva a lui Lucretiu Patrascanu din functia de ministru al Justitiei; demiterea a fost urmata de arestarea, judecarea si executarea lui Patrascanu (in Penitenciarul Jilava, in aprilie 1954).
1948Prin lege a fost desfiintata Adunarea Deputatilor, a fost convocata Marea Adunare Nationala iar puterea legislativa a trecut asupra Guvernului.
1960A inceput procesul intentat pentru crima de uneltire contra ordinii sociale unor intelectuali acuzati ca au citit si raspandit operele lui Mircea Eliade; principalii inculpati erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu si Nicolae Steinhardt.
1975Trupa rock Led Zeppelin lanseaza dublul album Physical Graffiti.
1981Palatul Buckingham anunta logodna Printului de Wales cu Lady Diana Spencer.
1987In urma meciului de la Monte Carlo, cu Dinamo Kiev, castigatoarea Cupei Cupelor in 1986, echipa de fotbal Steaua Bucuresti, a cucerit Supercupa Europei.
2008Cuba, este ales presedinte al Cubei, Raul Castro, succede astfel fratelui sau Fidel Castro.

Calendarul zilei: 24 februarie

Bijuteria de lux Papillon Construct