´╗┐

Calendarul zilei de 19 Februarie

19 februarie in istorie

Calendarul zilei de 19 Februarie

Februarie
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29Evenimente si sarbatori

*In calendarul ortodox: Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia.
197Imparatul roman Septimius Severus a invins pe uzurpatorul Clodius Albinus in batalia de la Lugdunum. Aceasta a fost confruntarea cu cele mai multe victime dintre toate cele care au opus doua armate romane.
1866A aparut lucrarea cercetatorului Gregor Mendel Cercetari asupra plantelor hibride, in care sunt formulate legile fundamentale ale ereditatii (legile lui Mendel).
1878A fost semnat Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano, care incheia razboiul ruso-turc, recunostea independenta Romaniei, dar sacrifica Dobrogea, care era cedata Rusiei, iar aceasta isi rezerva dreptul de a o schimba cu partea Basarabiei detasata la 1856.
1880William A. White, primul trimis extraordinar si ministru plenipotentiar al Marii Britanii in Romania si-a remis scrisorile de acreditare domnitorului Carol I. Cu acelasi rang a fost acreditat la Londra N. Callimachi-Catargi.
1964Romania a fost desemnata, impreuna cu alte state, sa faca parte din Comisia speciala a ONU, insarcinata cu elaborarea principiilor de drept international referitoare la relatiile prietenesti de cooperare intre state.
1970S-a desfasurat, la Bucuresti, adunarea generala de constituire a Academiei de Stiinte Sociale si Politice. Presedinte de onoare al Academiei a fost ales seful statului, Nicolae Ceausescu.
1990S-a infiintat Uniunea Teatrala din Romania (UNITER). Primul presedinte a fost actorul Ion Caramitru.
1992In Coreea de Sud intrat in vigoare Acordul privind reconcilierea, neagresiunea si cooperarea intre Nord si Sud (semnat la 13 decembrie 1991). A fost semnata declaratia privind crearea unei zone denuclearizate in peninsula Coreea.
2005Cel mai mare cinematograf din sud-estul Europei, Movieplex, s-a deschis in complexul comercial Plaza Romania din Bucuresti.

Calendarul zilei: 19 februarie

Bijuteria de lux Papillon Construct