Calendarul zilei de 11 Februarie

11 februarie in istorieCalendarul zilei de 11 Februarie

Februarie
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29Evenimente si sarbatori

*Ziua inventatorilor americani, instituita in memoria lui Thomas Alva Edison.
*Ziua mondiala a bolnavului, introdusa de Papa Ioan Paul al II-lea.
1809Inginerul american Robert Fulton a inventat vaporul cu aburi.
1866Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Romaniei, este silit sa abdice, ca urmare a conjuratiei pregatite de coalitia dintre conservatori si liberal-radicali ("monstruoasa coalitie").
1880Grecia transforma consulatul in legatie, recunoscand in acest fel independenta Romaniei.
1918Se formeaza un nou guvern, in frunte cu generalul Alexandru Averescu, avand ca principal obiectiv tergiversarea, pe cat posibil, a incheierii pacii cu Puterile Centrale si crearea unor premise favorabile obtinerii unei paci onorabile.
1929Se inregistreaza cea mai scazuta temperatura din Romania: -38,5°C la Bod in Depresiunea Brasovului.
1929Ia fiinta statul Vatican prin acordurile italo-papale de la Lateran. Papa exercita puterea legislativa si executiva, prin intermediul unui corp de cardinali. Papa Pius al XI-lea semneaza cu Mussolini Tratatul de pace de la Lateran prin care statul italian acorda Vaticanului proprietatea exclusiva si jurisdictia suverana asupra unui cartier din N-V Romei, in schimbul recunoasterii de catre papa a guvernului fascist.
1941Relatiile diplomatice dintre Romania si Belgia au fost intrerupte oficial, la cererea Germaniei. Legatia romana de la Bruxelles a fost transformata in Consulat general.
1942Intalnirea maresalului Ion Antonescu cu Hitler la Cartierul general al acestuia din Prusia orientala. Conducatorului roman i s-au dat asigurari ca Germania nu va permite Ungariei si Bulgariei sa atace Romania si i s-a cerut sporirea contributiei de razboi.
1945Discursul primului ministru Nicolae Radescu de la cinematograful "Aro", in care el precizeaza pozitia sa si a guvernului fata de actiunile PCR din tara de preluare prin forta a prefecturilor si primariilor.
1970Japonia a devenit cel de-al patrulea stat din lume care a lansat un satelit pe orbita Pamantului.
1971A fost semnat Tratatul cu privire la interzicerea amplasarii armelor nucleare si a altor arme de distrugere in masa pe fundul marilor si al oceanelor si in subsolul acestora.
1979Victoria revolutiei islamice in Republica Islamica Iran. Ziua nationala.
1990Liderul sud-african Nelson Mandela, a fost eliberat din inchisoare, dupa 27 de ani petrecuti in arest.
1991Infiintarea, la Haga, a Organizatiei Natiunilor si Popoarelor Nereprezentate (UNPO) - un fel de "Natiuni Unite alternative", cu scopul de a ajuta popoarele si natiunile nereprezentate in cadrul ONU sa-si faca auzita vocea in organizatiile internationale.
1991Incepe vizita presedintelui RSS Moldoveneasca, Mircea Snegur, in Romania, desfasurata in perioada 11 februarie -16 februarie 1991.
1998Licitatia manuscrisului melodiei "Candle in the wind", rescrisa special de Elton John si de textierul sau, Bernie Taupin, pentru funeraliile printesei Diana.
2011Hosni Mubarak, fostul presedinte egiptean, demisioneaza in urma a doua saptamani de proteste ale populatiei.

Calendarul zilei: 11 februarie

Bijuteria de lux Papillon Construct