Calendarul zilei de 27 August

27 august in istorieCalendarul zilei de 27 August

August
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29
30
31Evenimente si sarbatori

* In calendarul ortodox: Cuv. Pimen; Sf. Mc. Eutalia, Fanurie si Osie, Ep. Cordovei.
* Ziua Independentei in Republica Moldova.
1588Tratat de comert incheiat de Petru Schiopul, domn al Moldovei, cu Elisabeta, regina Angliei. Reprezentantul reginei, William Harebone, ambasador la Constantinopol, incheie, in numele reginei, cu domnitorul Petru Schiopul un tratat prin care supusii reginei urmau a fi liberi a se statornici si a face negot, a vinde si a cumpara, "ba chiar a face toate cele ce societatea omeneasca si obiceiul cauta pentru negot si pentru trebuintele vietii".
1877A avut loc primul atac al trupelor romane. Misiunea de asalt si cucerire a redanului otoman, din fata redutei Grivita-1 din sistemul de aparare a Plevnei, este incredintata Regimentului 13 dorobanti, comandat de locotenent-colonelul Ion Petrovici, si altor subunitati din cadrul Diviziei a 4-a infanterie. Cucerirea acestui avanpost fortificat se inscrie ca o prima victorie a Armatei romane. Pentru succesul repurtat, drapelul de lupta al Regimentului 13 dorobanti este distins cu Ordinul "Steaua Romaniei". De asemenea, se acorda unor ofiteri si soldati din subunitatile participante la atac Ordinul "Steaua Romaniei", precum si medalia "Virtutea militara".
1883Explozia principala a eruptiei vulcanului Krakatau (Indonezia), considerata cea mai mare catastrofa naturala a mileniului.
1896Cel mai scurt razboi din istorie, razboiul anglo-zanzibar a inceput la ora 9:02 dimineata si a durat 38 de minute. Motivul conflictului l-a reprezentat moartea sultanului pro-britanic, Hamad bin Thuwaini, si inscaunarea succesorului acestuia, Khalid bin Barghas. Guvernul Marii Britanii a preferat insa ca pe tronul Zanzibarului sa urce Hamud bin Muhammed, un lider mult mai favorabil intereselor Coroanei Britanice.
1928La Paris, 15 state au semnat Pactul Kellogg-Briand, de respingere a razboiului. Actul nu prevede nici o sanctiune impotriva celor care ar incalca pacea. Romania a aderat la acest pact la 4 septembrie 1928.
1955A aparut primul numar al The Guinness Book of Records, in Marea Britanie.
1989Marea Adunare Nationala de la Chisinau a decis oficializarea limbii romane si trecerea la alfabetul latin.
1990Parlamentul de la Chisinau a adoptat Declaratia de Independenta a Republicii Moldova.
1990Comunitatea Europeana recunoaste independenta tarilor baltice: Estonia, Letonia si Lituania.
2003Planeta Marte se afla la cea mai mica distanta de Terra din ultimii 60.000 de ani, trecand la aproape 55.758.006 km de Pamant.


Calendarul zilei: 27 august

Bijuteria de lux Papillon Construct